Człowiek w życiu musi nauczyć się robić pewne rzeczy czy tego chce, czy nie, bo są one mu po prostu niezbędne. Oczywiście w dzieciństwie czy wczesnej młodości można na kogoś liczyć i mieć nadzieję, że ta znienawidzona przez nas czynność zostanie po prostu wykonana przez kogoś innego. Jednak czasy takiego błogiego raju prędzej czy później się skończą i w taki, czy inny sposób zostaniemy zmuszeni do tego, aby radzić sobie zupełnie samodzielnie ze wszystkimi codziennymi obowiązkami, bo są to rzeczy tak ważne dla naszej egzystencji, że nie da się ich po prostu w żaden sposób ominąć czy wykluczyć z planu zajęć.
Jedne z nich są prostsze drugie trudniejsze. Do tego, aby samodzielnie zrobić pranie, wystarczy po prostu przeczytać książkę obsługi pralki czy też posłużyć się jakimiś instrukcjami wziętymi z internetu. Przy odrobinie szczerego zapału pralka z prawdziwego wroga może stać się przyjacielem, który znacząco poprawi komfort naszego życia. Nie należy się jednak zbytnio łudzić, że zawsze będzie tak prosto. To było jedno z bardzo podstawowych i zarazem prostych zadań do wykonania, jest jednak jeszcze wiele innych, w których stopień trudności zależy nie tylko od naszej wiedzy, chęci i tego ile mamy zapału do pracy, ale także w ogromnym stopniu od talentu, który mamy zakodowany gdzieś głęboko wewnątrz siebie. I tutaj zaczynają się, mówiąc potocznie schody, ponieważ jak powszechnie wiadomo, nie każda osoba jest stworzona do tego, by na przykład gotować. Dla jednej osoby kuchnia będzie rajem, a dla innej piekłem w najczystszej postaci.
Nie oznacza to jednak, że od razu, gdy tylko coś nam nie wyjdzie, należy się poddać, tłumacząc sobie tę porażkę tym, iż zwyczajnie nie mamy talentu i nic na to nie poradzimy. Być może rzeczywiście nie mamy do tego talentu i nigdy nie zostaniemy szefem w ogromnej i słynnej restauracji, ale zarazem musimy uświadomić sobie, że musimy coś jeść, a gotowe produkty oferowane przez sklepy czy restauracje to nie jest dobre rozwiązanie dla naszego zdrowia ani nawet portfela. Zamiast szukać wymówek, po prostu zacznijmy od rzeczy prostych, a zarazem wartościowych pod względem składu i ilości witamin, bo to one przecież są naszemu organizmowi tak bardzo potrzebne. Stawiajmy na smaki, które lubimy, kierujmy się tym, co podpowiadają mam przepisy oraz własna intuicja i wyczucie smaku. Warto przyjąć do wiadomości fakt, iż jedną i tę samą potrawę można przyprawić na wiele różnych sposobów, co zresztą spróbuję pokazać na pewnym bardzo prostym przykładzie.
Zadajmy sobie więc pytanie: czym przyprawić rybę? Pytanie to z pozoru wydaje się bardzo proste, jednak można je rozpatrzyć na wiele różnych sposobów, ponieważ dodatki do ryby są zależne od wielu czynników takich jak między innymi: gatunek ryby, sposób jej przyrządzenia, sposób podania no i oczywiście najważniejsze, czyli produkty, jakimi dysponujemy. Chyba jedną z najbardziej znanych form przyprawienia ryby jest dodanie do niej cytrusów, czyli cytryny lub limonki. Innym ciekawym sposobem jest jej marynowanie. Przyrządzenie marynaty to często kwestia połączenia kilku bardzo prostych składników co nie zajmuje więcej niż kilka minut. Konkretny rodzaj marynaty należy wybrać tak, aby po prostu nam i wszystkim innym, którzy będą jedli to, co przyrządzimy, smakowało i w szybkim tempie znikało z talerzy. Na samych marynatach jednak mówiąc kolokwialnie, świat się nie kończy, a my nie powinniśmy ograniczać się tylko i wyłącznie do jednego sposobu przyprawiania ryby, bo z biegiem czasu prędzej czy później po prostu zbrzydnie nam on i tak będziemy musieli poszukać czegoś nowego, co zadowoli nasze kubki smakowe. Stwierdzeniem, które z pewnością potwierdzi każdy zawodowy kucharz, jest to, iż przyprawy mają kluczowy wpływ na smak ryby, mogą go poprawić wręcz przeciwnie całkowicie zniszczyć. Doskonałym sposobem na przyprawianie ryby może być dodanie do niej ziół, a najlepiej niech to będą zioła, które sami wychowaliśmy w doniczkach czy też w ogrodzie, bo wtedy będziemy mieli pewność, że są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a w połączeniu z rybą będą idealnie współgrały. Nie ma oczywiście jednego uniwersalnego przepisu, który smakował, by wszystkim. Ja jednak polecam wykorzystanie na przykład kolendry, która dzięki swojemu niezwykłemu aromatowi potrafi w połączeniu z rybą zapewnić niebiańskie doznania smakowe.
Gotowanie wcale nie musi być trudne, trzeba tylko pamiętać, by na samym początku zbyt szybko się nie zniechęcać i nie ustawić sobie tak zwanej poprzeczki zbyt wysoko, a zamiast tego stopniowo zdobywać wiedzę i doświadczenie, a efekty przyjdą same.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here