Bomba witaminowa? Siła zdrowia w szklance? Witalność z pomocą blendera? Bogactwo różnobarwnych warzyw i owoców? To zaledwie niektóre skojarzenia ze zdrowymi napojami, jakimi są koktajle. Można je przygotowywać o każdej porze roku, choć zapewne jako napoje ze swej natury dość orzeźwiające będą się cieszyć szczególnym powodzeniem wiosną i latem. Jeśli interesują cię Koktajle – przepisy znajdziesz na wielu ciekawych stronach internetowych oraz w książkach kucharskich. Tak, są to zdecydowanie koktajle przez duże „K”, wyjątkowo smaczne, a wykonane z najwyższej jakości składników dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Po jakie zatem przepisy warto sięgnąć?

Bez wątpienia wyjątkowo smaczne okażą się mieszanki owoców z warzywami czy innymi dodatkami, na przykład tak zwanymi superfoods. Wybór jest naprawdę ogromny. Interesującą propozycję stanowi na przykład koktajl z nasionami szałwii hiszpańskiej chia, składający się z porcji mleka roślinnego (kokosowego, owsianego, słonecznikowego), nasion chia, miodu oraz banana. Dodatek mogą stanowić jagody – nawet mrożone poza sezonem – albo szczypta cynamonu czy listek mięty. W tym przypadku napój z nasionami należy pozostawić na jakiś czas, najlepiej całą noc by nasiona szałwii napęczniały i stworzyły swoisty żel – galaretkę.

Inne przepisy obejmować mogą połączenie odżywczego szpinaku, soczystych pomarańczy i sycących, słodkich bananów uzupełnionych szklanką wody mineralnej. Po zmiksowaniu otrzymujemy pyszny koktajl i ewentualnie z myślą o rodzinnych niejadkach przemycony zostaje szpinak. Liście szpinaku, rzecz jasna, nie mogą być wyczuwalne.
A co powiedzieć o miksie gruszek z jabłkami oraz owocem kiwi? Albo warzywnym koktajlu z burakiem, marchwią i jabłkiem oraz sokiem z pomarańczy? Przepisów jest bez liku, a wszystkie niezmiernie smakowite. Towarzyszące im atrakcyjne zdjęcia jeszcze pobudzają apetyt.

Należy jednak pamiętać, by korzystać z najwyższej jakości składników oraz dokładnie myć warzywa i owoce przed obraniem i zmiksowaniem. Z niektórych można po prostu wycisnąć sok, inne warto podpiec przed zblendowaniem. Wszystko zależy od wyobraźni kucharza, ale także – trzeba to przyznać – mocy sprzętu, jakim dysponuje. Świeży ogórek i seler naciowy albo melon? Dodatek rozgrzewającego imbiru? Kwaskowy szczaw? Wyobraźnia nie zna granic, dlatego warto zaopatrzyć się w solidny blender i realizować swoje kulinarne koktajlowe pasje. Być może z czasem z wypróbowanych przepisów powstanie własna książka kucharska.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here