Garnki żeliwne

Garnki z żeliwa są zauważalnie droższe od popularnych garnków stalowych czy też szklanych. Wyższa cena ma swoje uzasadnienie, garnki żeliwne bowiem są bardzo trwałe a jednocześnie niezwykle łatwo się w nich gotuje. Tak jak o każde, o żeliwne także trzeba dbać. Jak dbać o garnki tego rodzaju?

Odporne na zarysowania i uszkodzenia

Garnki żeliwne są bardzo odporne na zarysowania i uszkodzenia. Mało jest sytuacji, w których takich garnek ulega nieodwracalnym uszkodzeniom. Są dość ciężkie, trzeba więc uważać, by ich nie upuścić. Gdy upadną na podłogę, raczej się nie zniszczą, jednak może się zdarzyć – na przykład – że ścianka garnka ulegnie uszkodzeniu. Istnieje też inne ryzyko. Ciężki garnek żeliwny, który spadnie na podłogę – na przykład z płytek – może ją zniszczyć. Znane są przypadki pękania płytek, na które upadł tak ciężki garnek.

Odporne na przypalenia

Żeliwo, z którego wykonane są garnki, jest wyjątkowo odporne na wysokie temperatury. Nawet więc jeśli coś w takim garnku przypalimy, najprawdopodobniej nie przypalimy samego garnka. Ślady spalenizny jednak warto usuwać niezwłocznie. Istnieje małe ryzyko zarysowania powierzchni garnka podczas usuwania śladów spalenizny, jednak dla bezpieczeństwa warto unikać bardzo ostrych czyścików, same garnki zaś najlepiej myć miękką stroną gąbki. Warto też unikać przy takim czyszczeniu wszelkiego rodzaju proszków i płynów, które w swoim składzie mają drobinki, które mogłyby zarysować garnek. Oczywiście przy jednorazowym czyszczeniu garnka przy pomocy takiego rodzaju środków chemicznych nic nie powinno się stać, wielokrotne szorowanie w ten sposób, może jednak doprowadzić do zarysowania powierzchni garnka.

Warto garnki myć bardzo dokładnie

Garnki żeliwne są łatwe do mycia, jednak podczas takiej czynności, warto skoncentrować się nie tylko na myciu wewnętrznej powłoki czy też zewnętrznych ścianek, ale też wszelkich zakamarków garnka. Trzeba dokładnie myć między innymi zagłębienia przy uchwytach, a także rant garnka. W takich miejscach bardzo często bowiem pojawiają się zabrudzenia, które przy pobieżnym myciu nie są usuwane. Przy gotowaniu na kuchence gazowej, na dnie takich garnków może pojawiać się osad od płomienia gazu. Regularne jego usuwanie jest bardzo ważne, bowiem jeśli zgromadzi się go zbyt wiele, doprowadzenie dna garnka do stanu idealnego będzie bowiem o wiele trudniejsze.

Garnki żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here