Dynia jest warzywem, które ma wiele możliwości kulinarnych. Możemy robić z niej zupy, drugie dania, surówki, sałatki, ale także ciasta, koktajle, czy desery. W Polsce sezon na dnie zaczyna się od października i wiele osób docenia ich smak. Dynia dostarcza nam wiele witamin takich jak witamina C, E, A, K oraz minerałów.
Wiele osób, a zwłaszcza kobiety cenią ją za pomoc w odchudzaniu oraz za właściwości nawilżające. Dynia również sprawia, że nasza cera jest piękniejsza, promienna. Dlatego tak wiele pojawia się przepisów z dyni. Ale nie zapominajmy również o pestkach oraz oleju. Dynia ma wiele zastosowań, o których warto pamiętać, np. Miąższ przykładany na ranę pomaga w gojeniu się.
Choć ma tak wiele możliwości, dynia jest doskonała jako główna potrawa lub dodatek. Na słono lub słodko za każdym razem smakuje pysznie. Chcielibyśmy jeść ją przez cały rok, ale czy dynię można mrozić? Oczywiście, że można. W sklepach jest gotowa mrożona dynia, która jedynie wystarczy włożyć do wrzącej wody i po kilku minutach mamy gotową zupę. Jeśli jednak mamy swoją dynię, która chcielibyśmy użyć po sezonie, wystarczy wykonać kilka kroków żeby ją przechować. Jest wiele sposobów, możemy mrozić dnie surowa bądź pieczona.
Pierwszym punktem mrożenia dyni surowej jest dokładne umycie jej. Później obieramy ja dokładnie ze skóry i kroimy w kostkę lub ściera y na tarce. W zależności od tego, jak później chcemy ja wykorzystać. Dobrym sposobem jest cześć dyni zamrozić w kostce, a część starej. Ta w większych kawałkach będzie idealna do zup i gulaszy, a tarta doskonała do ciast i surówek.
Drugi sposób to dynia pieczona. Myjemy i kroimy dnie na plastry, możemy wyjąć ziarna lub nie w zależności od własnych upodobań. Wkładamy blachę papierem do pieczenia i wkładamy dynie. Wsadzamy ja do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy od 20 do 45 minut aż dynia zmięknie. Gdy wystygnie obieramy ja ze skóry, kroimy w kostkę lub blendujemy. Dynia krojona będzie idealna koktajli lub sałatki, a zblendowana pasuje do zagęszczenia zup, sosów lub do ciastek.
Mrożenie dyni jest banalnie proste choć czasochłonne, jednak przez cały rok możemy cieszyć się tym wspaniałym smakiem i nie musimy kupować gotowych produktów. Przepisów na ten Przysmak jest wiele i możemy delektować się smakiem tak często, jak mamy na to ochotę. Sałatki, surówki, zupy, sosy, czy koktajle możemy wykonywać w wielu wariantach. Możemy zaskoczyć naszych bliskich i przyjaciół nowymi przepisami, które zachęca wszystkich do spróbowania naszych przysmaków.
Do mrożenia warzyw nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych. Każdy owoc i warzywo możemy tak przechowywać i mamy pewność, że jest to zdrowe, bo z naszego ogródka. Warto jest wartościowe produkty, które możemy znaleźć we własnym sądzie lub ogrodzie, mamy do nich dostęp codziennie i warto jest na okres zimowy zrobić zapasy.
Oprócz mrożenia dyni możemy ją również zapasteryzować w słoikach. Wystarczy dynie umyć, obrać i usmażyć aż zmięknie. Możemy już w takiej formie włożyć ja do słoika lub zblendowac. Zakręcić i zagotować słoiki, aby dobrze się zawekowały. Takie gotowe słoiki świetnie nadają się do zup, ale także jako gotowa potrawa dla niemowlaka.
Podsumowując, dynia jest zdrowa, pyszna, posiada wiele witamin i minerałów, wspomaga odchudzanie i nasza cera staje się piękniejsza. Przepisów na dynie jest wiele, dzięki czemu każdy znajdzie idealna postać dla siebie. Możemy ją jeść przez cały rok dzięki odpowiedniemu pasteryzowaniu i mrożeniu. Jest idealny dla każdego od niemowląt po osoby w podeszłym wieku. Dynia jest także wspaniałym afrodyzjaki, która doda nam wigoru. Na słodko, słono, ostro zawsze będzie smakować idealnie. A skórę z dyni (jeżeli wyjmiemy sam miąższ ze środka) możemy zrobić wiele ozdób. Wielu osobom kojarzy się z uśmiechnięta dynia Halloween, ale możemy zrobić np. Lampę z tykwy. Są piękne i osoby kreatywne mogą wykonać je samodzielnie. Piękna dekoracja może okazać się dynia z kwiatami w środku. Możemy włożyć w nią słonecznik i pszenicę, które również są oznakami jesieni. Dynia może nam posłużyć jako waza na zupę, co może zaskoczyć naszych bliskich. Podana w ten sposób na pewno doda uroku i smaku oraz zmieni wystrój naszego stołu. Na internecie możemy znaleźć wiele inspiracji jak wykorzystać dynie w formie ozdoby. Możemy ją pomalować na złoto, zrobić z niej kota lub kaczkę. W zależności od rodzaju i wielkości naszego warzywa wystrój domu, ogrodu lub w naszej firmie może być piękny, jesienny i bajkowy. A nasza praca zostanie doceniona.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here