5 kroków do aksamitnej polewy czekoladowej

Idealna polewa czekoladowa powinna być gładka, błyszcząca i o odpowiedniej gęstości. Istnieje wiele przepisów na polewę, jednak wszystkie powinny zawierać wysokiej jakości czekoladę – to klucz do kulinarnego sukcesu! Sprawdź, jak w kilku prostych krokach przygotować znakomitą polewę czekoladową!

Krok 1. Gotowanie śmietany

W pierwszej kolejności należy zagotować 250 ml śmietanki kremówki 36% wraz z trzema łyżkami cukru. Całość powinna się gotować na wolnym ogniu, tylko do rozpuszczania cukru. Zbyt długo gotowana śmietana może wykipieć albo się przypalić.

Krok 2. Rozpuszczanie czekolady

Śmietanę z cukrem odstaw z ognia i do jeszcze ciepłej dodaj 150 g czekolady. Powinna być najwyższej jakości – najlepiej gorzka, z zawartością kakao powyżej 50%. Warto pamiętać, że czekoladę należy rozpuszczać stopniowo, najlepiej połamać na drobne kawałki i dopiero wrzucić do garnka ze śmietaną.

Krok 3. Gotowanie polewy czekoladowej

Czekoladę ze śmietaną i cukrem należy gotować na małym ogniu i pilnować, aby całość się nie przypaliła. Polewę najlepiej mieszać trzepaczką rózgową do momentu aż masa będzie gładka, błyszcząca i pozbawiona grudek. Warto jednocześnie zbierać polewę ze ścianek, aby się nie przypaliła.

Krok 4. Studzenie gorącej czekolady

Warto pamiętać, że nie należy zbyt długo studzić czekolady w lodówce, ponieważ może się szybko ściąć i trudno będzie nią polać ciasto czy babeczki. Polewę wystarczy pozostawić w temperaturze pokojowej – delikatnie zgęstnieje, nabierając odpowiedniej konsystencji.

Krok 5. Dekorowanie wypieków

Polewa czekoladowa idealnie nadaje się do ozdabiania ciast, ciasteczek i babeczek. Należy ją wylać na wierzch wypieku, gdy jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca. Wówczas będzie łatwo się rozprowadzać. Polewa czekoladowa sama w sobie pięknie się prezentuje, jednak można dodatkowo ją ozdobić kolorową posypką lub wiórkami migdałowymi (dla kontrastu).

Jest to jeden ze sprawdzonych przepisów na aksamitną polewę czekoladową do wypieków, jednak równie dobrze można ją przygotować w kąpieli wodnej z dodatkiem kakao lub żółtkami jaj. Sprawdź inne sposoby na pyszną polewę czekoladową i odwiedź https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here