co warto jeść dla zdrowej cery?

Każda kobieta marzy o pięknej i nieskazitelnej cerze, nie wie tylko co zrobić, żeby to osiągnąć. Co zatem zrobić? Najprostszym i bardzo skutecznym sposobem jest sięgnięcie po świeże warzywa i owoce. Ich regularne spożywanie sprawi, że kondycja naszej cery się poprawi, stanie się ona bardziej nawilżona, promienna i zregenerowana. Mimo, że ekstrakty tych produktów są obecnie powszechnie wykorzystywane w produkcji kosmetyków, najlepsze efekty można osiągnąć stosując je od wewnątrz.

Czy warzywa wykazują korzystny wpływ na kondycję naszej cery?

Oczywiście, warzywa wykazują pozytywne działanie na naszą skórę. Na przykład marchewka, potrafi w znaczny sposób poprawić stan cery. Dzięki jej spożywaniu koloryt na twarzy jest wyrównany, wyglądamy bardziej promiennie. Regularne jej spożywanie nawilża i odżywia skórę, do tego chroni ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz promieniowania słonecznego. W skuteczny sposób hamuje proces starzenia się skóry. Marchewka sprawia, że cera jest odpowiednio dotleniona, a włókna kolagenowe są wzmocnione.

Które warzywa są najbardziej wartościowe dla skóry?

Na rynku różnorodność dostępnych warzyw jest ogromna. Jeżeli mamy wybierać spośród nich te, które są najbardziej korzystne dla naszej skóry, to z całą pewnością będzie to szpinak. Który charakteryzuję się dość dużą ilością witaminy PP, która odpowiada za ukrwienie skóry, oprócz tego zawiera też kwas foliowy, ułatwiający wzrost komórek skóry i regenerujący ją. Jest bogaty w witaminę C, która jest wszystkim znana jako silny przeciwutleniacz oraz witaminę K, odpowiedzialną za szczelność naczyń krwionośnych.

Kolejne bardzo wartościowe warzywo dla naszej cery, to pomidor. Jest on bogaty w witaminę A oraz C. Oprócz tego znajdziemy w nim również likopen, który skutecznie pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się szybszego starzenia się skóry. Regularne spożywanie pomidorów pozwala zachować młodość skóry przez dłuższy okres czasu i chroni ją przed działaniem szkodliwych promieni słonecznych. Likopen jest najbardziej przyswajany przez nasz organizm, w formie przetworów pomidorowych.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/jakie-warzywa-i-owoce-pomagaja-w-zachowaniu-pieknej-cery/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here